Skip to main content

What do you use knowledge of body language for?

The number one answer to this question is: you gain strategic knowlegde about your conversation partner. This is a strategic advantage during a conversation, which you can use to help the other reflect, formulate an answer or describe his emotion better.

Only 7% of your communication message consists of words. The other 93% of your message is conveyed via your voice (38%) and your body language (55%). If you know what these signals mean, you can use this to continue asking questions in the right direction. Knowledge of body language therefore is the key to a genuine good conversation.

Zoals Lisa Feldman Barret zegt: "Emotions aren't built in, they are just built." Hoe meer je begrijpt van de werking van de hersenen, hoe meer je erachter komt hoe je de ander met je lichaamstaal kunt beïnvloeden en hoe jij beïnvloed wordt.

Josje van BeekLean, Agile, Digital

Lichaamstaal bij online vergaderen

Sinds maart 2020 werken we door corona bijna alleen maar vanuit huis. Al dat videobellen stompt ons af. Er is steeds minder aandacht voor hoe de ander zich voelt. Argumenten als; “Ik kan niet goed meer inschatten hoe het met de ander gaat.” of: “Ik durf niet goed door te vragen in een videocall, ik ben bang dat ik signalen verkeerd interpreteer.” weerhouden ons ervan om het echte gesprek te voeren.

En dat is onterecht, want er is nog steeds heel veel zichtbaar, alleen in een andere verhouding en op een andere manier. Dat kun je leren zien. Vergeet niet; je ziet nog steeds een groot deel van iemands lichaam als je videobelt. En je stem is nóg belangrijker geworden als instrument om je boodschap over te brengen.

Er zijn ook verschillen, een paar voorbeelden:

 1. Je kunt geen fysieke handdruk geven (maar je hebt wel een virtuele handdruk)
 2. Je kunt je benen en voeten niet zien (maar aan de stand van het bovenlijf en stemgeluid kun je voldoende hebben om de boodschap op te pikken)
 3. De focus ligt bij videobellen veel meer op je stem (waarin je nog beter dan eerst met emotie kunt spelen in je boodschap)

Kortom; leren hoe je lichaamstaal effectief inzet bij online vergaderen maakt dat jij je boodschap beter overbrengt en dat je beter ziet wat de ander denkt en voelt.

Lichaamstaal bij face to face meetings

Veel van de signalen die wij zelf uitzenden en de ander naar ons toe pikken we onbewust op. Maar het is nog veel mooier als we die bewust zouden oppikken, zodat we er op kunnen doorvragen. Als we in een fysieke ruimte bij elkaar zijn hebben we veel elementen die ons daarvoor aanwijzingen kunnen geven; het hele lichaam, van je voet tot de stand van je hoofd geeft aan wat je denkt en voelt.

Op hoofdlijnen zijn er vier categorieeen waar je op wilt letten als je lichaamstaal wilt lezen en zelf wilt inzetten:

 1. Signalen van comfortabel of oncomfortabel zijn
 2. Inconsistenties
 3. Vertoon van pacifiers
 4. Vertoon van stress signalen
Beginnen met het lezen van lichaamstaal en vraagtechniek is niet gemakkelijk. Zo zijn er in het gezicht alleen al 20 spiergroepen die samen ongeveer 4.000 uitdrukkingen kunnnen maken (Paul Ekman). En moet je het inhoudelijk gesprek afwisselen met observeren. Dan helpt het als je een stappenplan volgt.

Workshop Effectieve lichaamstaal bij online vergaderen – 11 nov 2021

Wil jij leren:

 1. Hoe je jouw virtuele handdruk verbetert;
 2. Hoe je lichaamstaal kunt lezen in videocalls;
 3. Hoe je wel en niet moet doorvragen als je een inconsistentie in lichaamstaal waarneemt;
 4. Hoe je je stem kunt inzetten als strategisch instrument bij videobellen;
 5. Hoe je kennis van lichaamstaal in jouw vakgebied kunt toepassen
Schrijf je in voor de workshop

Recente projecten

RDW

RDW

Onderzoek en advies agile werken

Technische Unie

Technische Unie

Agile coaching

Technische Unie

Technische Unie

Agile coaching

Volkerwessels Telecom

Volkerwessels Telecom

Digital transformatie

TEDxAmsterdam

TEDxAmsterdam

Lichaamstaal

Microsoft

Microsoft

Transformatieprogramma